te

Vem upptäckte tepåsarna?

Tepåsar uppfanns inte av en enskild person utan utvecklades gradvis över tid. En av de tidigaste användningarna av tepåsar tros ha skett i Kina under Tang-dynastin (618-907 e.Kr.).

 

Vem upptäckte tepåsarna?
Vem upptäckte tepåsarna?

Det sägs att munkar använde små tygpåsar fyllda med teblad för att göra te, vilket gjorde det lättare att brygga och servera te.

Det var emellertid inte förrän på 1900-talet som tepåsar som vi känner dem idag blev vanliga. Det var Thomas Sullivan, en amerikansk tehandlare från New York, som av misstag skapade tepåsar som vi känner dem idag. På 1900-talets början skickade Sullivan prov av te till sina kunder i små silkespåsar. Istället för att öppna påsarna för att brygga te, som var meningen, använde många av hans kunder hela påsarna direkt i sina tekannor. Detta gjorde bryggningen enklare och mer bekväm, och Sullivan började därför producera tepåsar av papper istället för silke för att möta efterfrågan.

Sullivan är därför ofta tillskriven som en pionjär inom populariseringen av tepåsar, även om idén om att använda påsar för att brygga te hade funnits tidigare i olika former.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *