Historia rött te
Rött te, te

Historia rött te

Historien om rött te, även känt som rooibos-te, är intimt förknippad med regionen Cederberg i Sydafrika. Här är en översikt över dess historia:

 

  1. Ursprung hos Khoisan-folket: Khoisan-folket, en av de ursprungliga folken i Sydafrika, tros vara de första att upptäcka de välgörande egenskaperna hos rooibos-växten (Aspalathus linearis) som växer vilt i Cederberg-bergen. De använde växten för dess medicinska egenskaper och som ett läskande te.
  2. Europeisk upptäckt: Under 1700-talet blev rooibos-te känt för européer när holländska kolonister började utforska Cederberg-området och lärde sig om de lokala invånarnas användning av växten. Rooibos började säljas på marknader och blev populärt som ett alternativ till traditionellt svart te.
  3. Kommercialisering: Under 1900-talet började rooibos-te kommersialiseras mer aktivt. 1930 grundades Clanwilliam Tea Cooperative och 1934 började rooibos-te exporteras från Sydafrika till andra länder.
  4. Internationell popularitet: På 1960-talet började rooibos-te öka i popularitet internationellt, särskilt i Europa och Nordamerika. Dess rykte som en hälsosam och koffeinfri dryck hjälpte till att driva efterfrågan.
  5. Varumärkesskydd: För att skydda det sydafrikanska ursprunget och kvaliteten på rooibos-te har Sydafrika skyddat termen ”rooibos” som en geografisk ursprungsbeteckning (GUB). Detta innebär att bara te som odlas och bearbetas i Sydafrika kan kallas för ”rooibos”.

Idag är rooibos-te känt över hela världen och används både som en populär dryck och som en ingrediens i en mängd olika produkter, inklusive kosmetika och hudvård. Dess hälsofördelar, såsom högt antioxidantinnehåll och koffeinfrihet, har gjort det till ett attraktivt alternativ till andra teer för många människor runt om i världen.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *