Hur går en kaffeprovning till?
Kaffe

Hur går en kaffeprovning till?

Kaffeprovning, även kallad cupping, är en process där kaffeexperter och entusiaster bedömer kaffets smak, doft och andra egenskaper. Här är en översikt över hur en typisk kaffeprovning går till:

  1. Förberedelse av kaffet: Kaffebönorna rostas och malas till en grov konsistens precis före provningen för att bevara så mycket av smak och arom som möjligt. Sedan vägs den malda kaffet upp i små portioner som kallas ”prover”.
  2. Lukta på det torra kaffet: Innan vatten tillsätts, kommer deltagarna att lukta på det torra kaffet för att uppskatta dess doft och ta anteckningar om några distinkta aromer eller egenskaper.
  3. Hälla på vatten: Nästa steg innebär att hälla varmt vatten över det malda kaffet. Temperaturen på vattnet och förhållandet mellan vatten och kaffe är noga kontrollerat för att säkerställa rätt extraktion av smakämnen.
  4. Bryggningstiden: Efter att vattnet har tillsatts låter man kaffet bryggas under en bestämd tid. Under denna tid observerar deltagarna eventuella bubblor eller skum som bildas på ytan, vilket kan indikera kaffets friskhet och kvalitet.
  5. Bryta skummet: Efter bryggningstiden används en sked för att bryta eventuellt skum eller ”crust” som har bildats på ytan av kaffet. Detta låter deltagarna lukta på de frigjorda aromerna och bedöma kaffets doft ytterligare.
  6. Smaka på kaffet: Efter att skummet har brutits, använder deltagarna en sked för att smaka på kaffet. De tar en slurk av kaffet och låter det sprida sig över hela tungan för att uppskatta dess smakprofil. De letar efter egenskaper som sötma, surhet, kropp och eftersmak.
  7. Betygsättning och diskussion: Efter att ha smakat på varje kaffe, tar deltagarna anteckningar om sina observationer och betygsätter varje kaffe baserat på dess kvalitet och egenskaper. Detta följs ofta av en diskussion där deltagarna delar sina intryck och jämför kaffets smak och doft.

Genom denna process kan deltagarna bedöma kaffets kvalitet och karakteristika, identifiera olika smaker och aromer, och bedöma vilka kaffebönor som bäst passar deras preferenser.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *