Kaffe

Hur går en kaffeprovning till?

Kaffeprovning, även känt som cupping, är en process där kaffebedömare eller kaffespecialister bedömer kaffets smak, arom, kropp och andra egenskaper för att bedöma dess kvalitet och profil. Här är en översikt över hur en typisk kaffeprovning går till:

 

Hur går en kaffeprovning till?
Hur går en kaffeprovning till?
  1. Förberedelse av kaffet: Först bryggs flera prover av kaffe med hjälp av samma bönor men olika bryggmetoder, vanligtvis genom bryggning i en kaffebryggare eller med hjälp av ett kaffebryggningssystem som kallas pour-over. Varje provnummereras för att hålla reda på dem.
  2. Bedömning av doft: Innan smakprovet börjar, bedöms kaffets doft genom att kaffeprovaren nosar vid kaffeslammet i varje kopp. Detta ger en indikation på kaffets arom och de doftämnen som finns.
  3. Smakning: Kaffet serveras vid optimal temperatur för smakning, vanligtvis vid cirka 60-70 grader Celsius. Kaffeprovaren tar en sked av kaffeslammet från varje kopp och slurpar det snabbt in i munnen för att sprida smaken över hela smaklökarna. Genom att slurpa kan provaren också ”aerera” kaffet, vilket frigör fler smaker och dofter.
  4. Bedömning av smak och kropp: Under smakprovet bedömer kaffeprovaren kaffets smakprofil, inklusive syrlighet, sötma, beska och balans. De bedömer också kaffets kropp, vilket beskriver konsistensen och munfyllnaden hos kaffet.
  5. Bedömning av eftersmak: Efter att ha provat varje kopp, bedömer kaffeprovaren kaffets eftersmak eller finish. Detta är den smak som kvarstår i munnen efter att ha sväljt kaffet och kan ge ytterligare insikt i kaffets kvalitet och profil.
  6. Betygsättning och bedömning: Efter att ha provat alla prover, betygssätter och jämför kaffeprovaren smak, arom och kropp hos varje kopp. De kan använda en betygsskala eller andra bedömningsverktyg för att bedöma kaffets kvalitet och eventuella avvikelser mellan proverna.

Kaffeprovning är en konst och en vetenskap, och kräver erfarenhet och träning för att bedöma kaffets egenskaper noggrant och korrekt. Det är också en social aktivitet där deltagarna ofta diskuterar och utbyter åsikter om de kaffeprover de har provat.

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *